Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Βιλδαγλιπτίνη - Eucreas

Η βιλδαγλιπτίνη, είναι αντιδιαβητικό φάρμακο. Είναι δραστική ουσία των σκευασμάτων Galvus, Jalpra, Xiliarx, αλλά περιέχεται και στα σκευάσματα Eucreas, Zomarist, Icandra, μαζί με μετφορμίνη.


Συντακτικός τύπος βιλδαγλιπτίνης

Συντακτικός τύπος

  Ο συντακτικός τύπος της βιλδαγλιπτίνης, φαίνεται στην διπλανή εικόνα: 
  Η χαρακτηριστική κατασκευή ανθράκων, που ομοιάζει με κλωβό και βρίσκεται στα αριστερά, ονομάζεται αδαμαντάνιο. Είναι μόριο το οποίο έχει την τάση να συνδέεται με μεμβράνες και υποδοχείς των κυττάρων του σώματος, γι' αυτό το συναντάμε σε διάφορα φαρμακευτικά μόρια.
  Θα παρατηρήσετε στο μόριο την ύπαρξη πολλών ατόμων αζώτου(Ν), καθώς και του υποκαταστάτη -CN(κυάνιο), στο σημείο που έχουμε τριπλό δεσμό αζώτου-άνθρακα.



Στερεοχημική διάταξη βιλδαγλιπτίνης


Στερεοχημεία

  Η στερεοχημική διάταξη της βιλδαγλιπτίνης, φαίνεται στην διπλανή κινούμενη εικόνα:
  Ο χαρακτηριστικός κλωβός ανθράκων του μορίου, είναι το αδαμαντάνιο.
  Το μόριο όπως θα παρατηρήσετε, κυρτώνει ελαφρά προς τα κάτω. Αυτό συμβαίνει λόγω τον μη δεσμικών ηλεκτρονίων των αζώτων του μορίου, τα οποία παραμορφώνουν την γεωμετρία των αζώτων και συνεπώς όλου του μορίου.


Φαρμακοτεχνικές μορφές

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία περιέχουν βιλδαγλιπτίνη, μπορούν να βρεθούν στις παρακάτω φαρμακοτεχνικές μορφές:
  • Δισκία
  • Δισκία επικαλυμμένα με υμένιο


Θεραπευτική δράση

Η βιλδαγλιπτίνη, χρησιμοποιείται για την μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, πασχόντων από διαβήτη τύπου 2. Συνήθως τα σκευάσματα που περιέχουν βιλδαγλιπτίνη, περιέχουν και μετφορμίνη, ένα άλλο αντιδιαβητικό φάρμακο, με σκοπό την επίτευξη ισχυρότερης αντιδιαβητικής δράσης.



Ανεπιθύμητες ενέργειες

  Κατά την λήψη βιλδαγλιπτίνης μπορεί να εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες. Η κυριότερη ανεπιθύμητη ενέργεια, είναι η ζάλη(επηρεάζει 1-10% όσων λαμβάνουν το φάρμακο). Επιπλέον, μπορεί να προκληθεί ναυτία, πονοκέφαλος, υπογλυκαιμία και τρέμουλο. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί ηπατοτοξικότητα.
  Υπάρχουν ενδείξεις, ότι η λήψη βιλδαγλιπτίνης συνδέεται με αυξημένο ρίσκο πρόκλησης παγκρεατίτιδας και καρκίνου του παγκρέατος. Αν και τα υπάρχοντα δεδομένα διαβεβαιώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, θα διατηρούνται επιφυλάξεις, έως ότου συλλεχθούν περισσότερα δεδομένα.
  Πλήρης λίστα των ανεπιθύμητων ενεργειών μπορεί να βρεθεί στα φύλλα οδηγιών των φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιέχουν βιλδαγλιπτίνη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου