Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Μερβρωμίνη - Μερκουροχρωμ

Η μερβρωμίνη είναι δραστική ουσία του μερκουροχρωμ, ένα τοπικό αντισηπτικό. Έχει χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα.



Συντακτική δομή

Η συντακτική δομή της μερβρωμίνης φαίνεται στην εικόνα: 
Το μόριο αυτό είναι δινάτριο άλας (ιοντικός δεσμός νατρίου και οξυγόνου σε 2 σημεία, το νάτριο συμβολίζεται ως Na και το οξυγόνο Ο). Χαρακτηριστικότατη η παρουσία ενός ατόμου υδραργύρου στην ένωση(σύμβολο Hg), ενός εξαιρετικά τοξικού,βαρέος μετάλλου!!!
Παρατηρούμε επίσης την ύπαρξη στο μόριο πολλών ατόμων οξυγόνου αλλά και πολλών εξαμελών δακτυλίων άνθρακα. Επιπλέον βλέπουμε 1 άτομο βρωμίου επάνω στον αριστερό και ένα άτομο βρωμίου στον δεξί δακτύλιο ανθράκων.



Στερεοχημεία

Η στερεοχημική δομή της μερβρωμίνης φαίνεται στην διπλανή εικόνα:
Αν και φαίνεται λίγο απίθανο, όλη η βάση του μορίου βρίσκεται σε ένα επίπεδο(είναι επίπεδη), λόγω των πολλών δακτυλίων ανθράκων που βρίσκονται στο μόριο!
Με κόκκινο χρώμα συμβολίζονται τα άτομα του οξυγόνου, με ιώδες χρώμα το άτομο του υδραργύρου και με μουσταρδί χρώμα τα άτομα του νατρίου(κατιόντα με φορτίο +). Με χρώμα σομόν απεικονίζονται τα άτομα του βρωμίου.


Φαρμακοτεχνικές Μορφές

Η μερβρωμίνη μπορεί να βρεθεί στα φάρμακα μόνο στη μορφή διαλύματος για τοπική(εξωτερική) χρήση.


Θεραπευτική δράση

Η μερβρωμίνη χρησιμοποιείται για την τοπική(εξωτερικά πάντα)απολύμανση μικρών πληγών και εκδορών στο δέρμα. Χρησιμοποιείται αντί του ιωδίου και των βαμμάτων του,κυρίως από ασθενείς που πάσχουν στον θυρεοειδή, ώστε να μην επιβαρύνεται ο οργανισμός τους από περίσσεια ιωδίου.


Παρενέργειες

Δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες, αλλά πάντα θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή, διότι μπορεί να προκληθούν αλλεργικές αντιδράσεις σε όσους έχουν αλλεργία στην δραστική ουσία ή κάποιο από τα έκδοχα του φαρμάκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου