Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Ιώδιο

Το ιώδιο είναι δραστική ουσία των γνωστών σε όλων μας βαμμάτων ιωδίου καθώς και της σύνθεσης Betadine. Είναι μία εξαιρετικά καλή αντισηπτική ουσία.



Χαρακτηριστικά

Το ιώδιο συμβολίζεται με το αγγλικό γράμμα I.Πήρε το όνομα του από το χαρακτηριστικό ιώδες(μωβ)χρώμα του στην αέρια φάση.Έχει σημείο τήξεως στους 117.3 C και σημείο ζέσεως στους 184.3 C, υπό πίεση μίας ατμόσφαιρας. Το ιώδιο σε κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης, αποτελεί στερεό με μεταλλικό γκρι χρώμα και μεταλλική λάμψη. Ανήκει στην 17η ομάδα του περιοδικού πίνακα-δηλαδή είναι αλογόνο- και επίσης ανήκει στην 5η περίοδο αυτού. Το ιώδιο είναι διατομικό στοιχείο, δηλαδή ελεύθερο στη φύση βρίσκεται σαν 2 άτομα ιωδίου(Ι2) μαζί και όχι μονάχο του. Το ιώδιο έχει αντισηπτική δράση(δρα ενάντια σε πάρα πολλούς μικροοργανισμούς)

Παρακάτω φαίνεται εικόνα ιωδίου σε στερεά φάση, το οποίο εξαχνώνεται(μετατρέπεται σε αέριο από στερεό):

  
Ιώδιο στερεάς φάσης-οι ατμοί είναι αποτέλεσμα εξάχνωσης του ιωδίου

Βιολογικές ενώσεις με Ιώδιο

Οι 2 σημαντικότερες και γνωστότερες βιολογικές ενώσεις που περιέχουν ιώδιο στο μόριο τους είναι η Θυροξίνη T4 καθώς και η Τριίωδοθυρονίνη Τ3, οι οποίες είναι και οι 2 ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα.η σκελετική δομή και στερεοχημεία των 2 αυτών ορμονών παρουσιάζεται στις παρακάτω εικόνες:(Η δράση τους θα αναφερθεί σε μελλοντικό άρθρο)

Θυροξίνη Τ4
Στερεοχημική διάταξη Θυροξίνης Τ4
Τριίωδοθυρονίνη Τ3

Στερεοχημική διάταξη Τριιωδοθυρονίνης Τ3

Σύνθεση Betadine(Betadine Solution)

Το πιο ευρέως διαδεδομένο και γνωστό σκεύασμα το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα και περιέχει ιώδιο, δεν είναι άλλο από το Betadine Solution. Τα σκευάσματα αυτά διαθέτουν σαν δραστική ουσία την ιωδιούχο ποβιδόνη(Povidone Iodine) και διατίθενται σε πολλές φαρμακοτεχνικές μορφές, όπως αλοιφή, σαπούνι(υγρό), βάμμα για δερματική χρήση, διάλυμα για στοματική χρήση, gel για κολπική χρήση, διάλυμα για δερματική χρήση, κολπικό υπόθετο και σαν σαμπουάν.

Το Betadine Solution είναι αντισηπτικό φάρμακο, το οποίο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό έναντι πολλών παθογόνων μικροοργανισμών. Η δράση του οφείλεται στο ιώδιο που περιέχει η δραστική ουσία του, η οποία όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα, αποδεσμεύει σε αυτό σταδιακά ιώδιο.

Η σκελετική δομή της δραστικής ουσίας Ιωδιούχου ποβιδόνης, φαίνεται στην εικόνα που ακολουθεί:

Η ιωδιούχος ποβιδόνη(είναι πολυμερές)


1 σχόλιο:

  1. δε μου απαντάτε στο ερώτημα κυκλοφορεί η μπεταντιν κρέμα-αλοιφή σε χρώμα λευκό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή