Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Καμφορά - Vicks

Η καμφορά είναι ουσία η οποία μπορεί να απομονωθεί φυσικά από το καμφορόδεντρο. Περιέχεται σε διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα σε συνδυασμό με άλλες δραστικές ουσίες. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι το VICKS Vaporub, VICKS Inhaler, Salonpas, Ehrlich και άλλα.


Συντακτική δομή

Η καμφορά είναι μία δικυκλικη οργανική ένωση. Στην γέφυρα των ανθράκων των 2 κυκλικών δακτυλίων φαίνονται οι 2 μέθυλο-υποκαταστάτες. Στον έναν κοινό άνθρακα των δύο δακτυλίων βλέπουμε άλλον ένα μέθυλο-υποκαταστάτη. Ο ένας εκ των 2 δακτυλίων είναι κετόνη(Οξυγόνο συνδεδεμένο με διπλό δεσμό στον δακτύλιο)
Η συντακτική δομή της φαίνεται στην εικόνα: 





Στερεοχημεία 

Η στερεοχημική απεικόνιση του μορίου φαίνεται στην εικόνα:
Θα παρατηρήσετε ότι η δομή του μορίου θυμίζει γυναικεία τσάντα. Η δομή είναι πολύ αυστηρή οπότε το μόριο είναι γενικά αδρανές σε διάφορες αντιδράσεις, όπως αποσπάσεις κ.α.


Φαρμακοτεχνικές μορφές

Η καμφορά που υπάρχει στα διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα συνυπάρχει μαζί με άλλες δραστικές.Τα φαρμακευτικά σκευάσματα στην πλειονότητα τους χορηγούνται τοπικά και εξωτερικά, σε μορφή τοπικών διαλυμάτων(για δερματική χρήση),αλοιφών, αερολυμάτων(σπρέυ) για δερματική χρήση. Επιπλέον μπορεί να χορηγηθεί και μέσω της αναπνευστικής οδού, στην μορφή εναιωρημάτων για χρήση από την μύτη.

Θεραπευτική δράση

Η καμφορά απορροφάται γρήγορα από το δέρμα και δημιουργεί αίσθημα ψύξης στην περιοχή που εφαρμόζεται(δερματική περιοχή). Επιπλέον έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και δρα ως ελαφρύ τοπικό αναισθητικό. Σε συνδυασμό με άλλες δραστικές(πχ μενθόλη)λειτουργεί ως αντιβηχικό και αποσυμφορητικό για τη μύτη.


Παρενέργειες

Δεν υπάρχουν αναφορές ότι η καμφορά προκαλεί παρενέργειες. Η καμφορά όμως μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα που έχουν αλλεργία σε αυτή. Καλό είναι αν κάποιος θέλει να σιγουρευτεί ότι δεν είναι αλλεργικός σε αυτήν, να εφαρμόσει μικρή ποσότητα καμφοράς(κάποιο σκεύασμα που έχει καμφορά) σε μία περιοχή του δέρματος για περίπου 24-48 ώρες και να δει εάν θα παρουσιάσει ερεθισμό ή άλλου τύπου αλλεργικές αντιδράσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου