Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Ιώδιο 131 - Iodotope

Το Ιώδιο 131, είναι ένα ραδιενεργό ισότοπο του Ιωδίου. Οι ενώσεις του έχουν εφαρμογή στη θεραπευτική. Είναι η δραστική ουσία του Iodotope, ένα φαρμακευτικό σκεύασμα το οποίο πωλείται στην Αμερική.

Ετικέτα φιάλης κάψουλων Iodotope

Φαρμακοτεχνικές Μορφές

Το ιώδιο 131, όταν βρίσκεται με την μορφή άλατος με νάτριο(Να131I ), χορηγείται με τις παρακάτω φαρμακοτεχνικές μορφές:
  • Κάψουλες
  • Πόσιμο διάλυμα


Χρήσεις

Το Ιώδιο 131, είναι ραδιενεργό ισότοπο. Συγκεκριμένα αποτελεί έναν εκπομπέα β και γ ακτινοβολιών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο διαγνωστικά, όσο και θεραπευτικά.Αναλυτικότερα:

Διαγνωστική χρήση

Σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς
Το γεγονός ότι το ιώδιο δεσμεύεται σε μεγάλο βαθμό από τον θυρεοειδή αδένα, σε συνδυασμό με το ότι το χορηγούμενο ισότοπο είναι ραδιενεργό, καθιστά το Ιώδιο 131 ένα πολύ χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο, όσον αφορά παθήσεις του θυρεοειδούς. Μικρές δόσεις του Ιωδίου 131, χρησιμοποιούνται για να ανιχνευτούν τυχόν όγκοι στον θυρεοειδή αδένα καθώς και να διαπιστωθεί εάν ο αδένας αυτός λειτουργεί σωστά(Η διαπιστώσεις γίνονται με μετρήσεις της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας). Μία εφαρμογή του ραδιενεργού ιωδίου στην διαγνωστική, είναι το σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς.


Θεραπευτική χρήση

Το Ιώδιο 131, λόγω του ότι εκπέμπει υψηλής ενέργειας ακτινοβολίες β και γ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση καρκινικών όγκων. Συγκεκριμένα, μεγάλες δόσεις Ιωδίου 131 χορηγούνται για την αντιμετώπιση ορισμένων καρκίνων του θυρεοειδούς αδένα. Επίσης, χορηγείται και για την αντιμετώπιση του υπερθυρεοειδισμού, επειδή έχει την ικανότητα να καταστρέψει αρκετά κύτταρα της μεμβράνης του θυρεοειδούς αδένα και να επαναφέρει την λειτουργία του πάλι σε φυσιολογικά επίπεδα.


Παρενέργειες

ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου