Η παρακεταμόλη είναι η δραστική ουσία των Depon, Panadol, Dolal, Apotel και Algocit. (Ανάρτηση βίντεο θα βρείτε εδώ)
Συντακτική δομή παρακεταμόλης |
Συντακτική διάταξη
Η συντακτική διάταξη του μορίου της παρακεταμόλης φαίνεται στο διπλανό σχήμα σχήμα:
Παρατηρούμε τον βενζολικό δακτύλιο, στον οποίο συνδέονται με από δεσμό 1 OH(υδροξύλιο), καθώς και μία δευτεροταγή αμίνη. Η αμίνη συνδέεται με γειτονικό άνθρακα, ο οποίος επικοινωνεί με ένα οξυγόνο(με διπλό δεσμό) καθώς και ένα μέθυλο (CH3).
Να σημειωθεί ότι αντί για εναλλαγή μονών-διπλών δεσμών στον βενζολικό δακτύλιο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον γνωστό μας κύκλο, λόγω του φαινομένου του συντονισμού που λαμβάνει χώρα στον δακτύλιο(βλέπε διάγραμμα Αρωματικών ενώσεων, στις βασικές αρωματικές ενώσεις).
Το μόριο της παρακεταμόλης έχει απλή στερεοχημική δομή στο χώρο, η οποία παρουσιάζεται στο σχήμα αριστερά.
Με γκρι χρώμα απεικονίζονται τα άτομα C, με μπλε χρώμα το άτομο N, με κόκκινο το O και τέλος με λευκό χρώμα τα άτομα H.
Οι δεσμοί παριστάνονται με γραμμές μεταξύ των ατόμων.
Φυσικά χαρακτηριστικά
Η παρακεταμόλη σε θερμοκρασία δωματίου, αποτελεί μία λευκή κρυσταλλική σκόνη. Έχει πολύ υψηλό σημείο τήξεως, στους 169 C και πολύ υψηλό σημείο ζέσεως, στους 420 C. Είναι ελαφρώς διαλυτή στο νερό με διαλυτότητα μόλις 12,78mg/mL.
Φαρμακοτεχνικές Μορφές
Οι συνήθεις φαρμακοτεχνικές μορφές της παρακεταμόλης είναι:
- Δισκία
- Σιρόπια
- Υπόθετα
Δοσολογία
Η εφάπαξ ποσότητα λήψης παρακεταμόλης δεν πρέπει να ξεπερνά το 1g (=1000mg, δηλαδή όχι παραπάνω από 2 δισκία Depon ή αλλιώς ένα αναβράζον δισκίο Depon Maximum). Συνολικά δεν πρέπει να λαμβάνονται παραπάνω από 4g(=4000mg) παρακεταμόλης ημερησίως.
Φαρμακοκινητική
- Ποσοστό απορρόφησης από τον οργανισμό: 63-89%
- Πρωτεϊνική δέσμευση: 10-25%
- Μεταβολισμός στο: Ήπαρ
- Χρόνος ημιζωής : 1-4 ώρες
- Αποβολή: Κυρίως μέσω των νεφρών (με τα ούρα)
Θεραπευτικές Ιδιότητες
Η παρακεταμόλη χρησιμοποιείται, σκέτη ή σε συνδυασμό με καφεΐνη, κυρίως για την αντιμετώπιση ελαφράς και μεσαίας έντασης πόνων, όπως πονοκεφάλους,πόνους περιόδου και πόνους που προκαλούνται από αρθρίτιδα. Επιπλέον, χρησιμοποιείται και λόγω της αντιπυρετικής της δράσης.
Σε συνδυασμό με ελαφρά οπιοειδή φάρμακα, όπως η κωδεΐνη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση από ισχυρής έντασης πόνους(πχ μετεγχειρητικούς πόνους) ή για ανακούφιση του πόνου που προκαλείται στους καρκινοπαθείς.
Γενικά η παρακεταμόλη χρησιμοποιείται έναντι του ακετυλοσαλικυλικού οξέος, επειδή στις συνήθεις δόσεις εμφανίζει αρκετά λιγότερες παρενέργειες.
Παρενέργειες
Η παρακεταμόλη πολύ σπάνια να προκαλέσει στις συνιστώμενες δοσολογίες παρενέργειες. Οι παρενέργειες επέρχονται κυρίως σε περιπτώσεις υπερδοσολογίας, και αυτές συνήθως είναι ηπατικές βλάβες. Εάν λαμβάνεται σε συνδυασμό με ασπιρίνη, παρεμποδίζει την πήξη του αίματος. Είναι ένα από τα ελάχιστα αναλγητικά που μπορεί (ελάχιστες μόνο φορές) να χρησιμοποιηθεί και από εγκύους.
Δεν προκαλεί τερατογενέσεις. Η παρακεταμόλη αν και απεκκρίνεται στο μητρικό γάλα κατά τη γαλουχία, σε θεραπευτικές δόσεις δεν αποτελεί κίνδυνο για το βρέφος.
NMR Φασματοσκοπία Παρακεταμόλης
NMR Φασματοσκοπία Παρακεταμόλης |
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μπορουσε να χρησιμοποιηθει η παρακεταμολη για στερεη διασπορα? Δεδομενου του οτι θελω μια ουσια αδιαλυτη στο υδωρ 'η ελαφρως διαλυτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ παρακεταμόλη είναι πολύ λίγο διαλυτή στο νερό (14mg/mL στους 20°C).Όσον αφορά την διασπορά,υποθέτω ότι αυτό είναι εφικτό.
ΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφή